Fotoproject Naoberschap in Coronatijd  

 

In woord en beeld wil ik jullie meenemen langs bijzondere initiatieven, momenten en dingen die spontaan ontstaan zijn in de Achterhoek. Om te laten zien hoe we elkaar hebben geholpen en er voor elkaar waren in deze uitzonderlijke tijd. 

 

De sociale onthouding die ons was opgelegd, betekent geen emotionele onthouding en dat bleek. We zochten elkaar toch op, online of met gepaste afstand buiten de deur. We kunnen niet anders denk ik.

 

De coronacrisis was er en niet fijn, maar haalde ook het beste in mensen naar boven. En dat is iets wat we zeker niet mogen vergeten en wat het verdiende om vastgelegd te worden.

 

 

 

Carpe Diem

Optimaal FM heeft een actie uitgezet waarbij de luisteraars iemand anders kunnen verrassen met een ontbijt, lunch of diner. Om degenen die in tijden van corona klaar staan voor anderen, in het zonnetje te zetten. Restaurants in de omgeving leveren hieraan hun bijdrage door het beschikbaar stellen van een maaltijd. Een mooi drieluik, wat resulteerde in een bezoek aan Optimaal FM in Ulft, waar tijdens de ochtendshow de actie werd gepromoot. Bij Havezathe Carpe Diem in Vethuizen die het diner 'in de huid van de chef' hadden geregeld. En tenslotte bij Anouk en Wim in Aalten, beiden werkzaam in de zorg en de winnaars van het diner voor thuis.

 

 

Bezoek op hoogte in Zeddam

Bij Azora hof van Varwijk hebben ze de bewoners verrast met een bezoek van familie op hoogte.

 

Pelgrim Keuring en onderhoud stelde een hoogwerker beschikbaar om zo alle familieleden van de bewoners op het dak te plaatsen. Zo konden ze elkaar alsnog even zien en spreken in tijden van corona. Het prachtige weer en de vele mensen die hier gehoor aan gaven, resulteerde in een mooi tafereel in Zeddam.

 

 

 

Raam- en balkongym

Sport Federatie Berkelland is vorige week gestart met het geven van trainingen aan senioren. Na een eerste editie in april die met succes verliep, worden nu wekelijks op verschillende locaties in Berkelland een sportieve raam- en balkontraining gegeven.

 

Alle bewoners van de locatie waar de training is, krijgen een aankondiging in de brievenbus en worden uitgenodigd om mee te bewegen op muziek. Dit alles onder begeleiding van de enthousiaste coaches van SFB.

 

 

Mondkapjes in de praktijk

TSN Thuiszorg levert verzorging en verpleging bij haar cliënten, ook in tijden van Corona. Zij maken daarbij dankbaar gebruik van de niet-officieel gecertificeerde mondkapjes die door Trés Chic gemaakt zijn. Dit gebeurt als een cliënt GEEN corona heeft maar wel wat angstig is om besmet te raken of bijvoorbeeld de verpleegkundige last heeft van hooikoorts. Op deze manier is zowel de cliënt als de medewerker voldoende beschermd en hoeven de schaarse voorraad van chirurgische mondmaskers alleen ingezet te worden bij vermoedens van besmetting. 

 

Extra note namens TSN Thuiszorg: Een officieel gecertificeerd chirurgisch mondkapje wordt bij zorgverlening gebruikt als de voorschriften hierom vragen. En bij een vermoeden van corona moet dit volledig ‘in coronapak. De thuiszorgorganisatie volgt deze regels. 

 

 

 

Brigata Tifosi zorgt voor metamorfose Vijverberg 

Brigata Tifosi - de harde kern van supporters van de Graafschap - staan bekend om hun sfeervolle acties tijdens de wedstrijden in het stadion. Omdat alles is stil gelegd, zijn zij overgegaan tot een andere actie in het stadion. En dit keer een blijvende. 

 

Sinds de oplevering 20 jaar geleden bestond het stadion van De Graafschap nog uit kaal beton, kille bakstenen en veel onbewerkt hout. Half april is de supportersclub een actie gestart en bezig de Vijverberg te voorzien van clubkleuren, Achterhoekse kreten en passende muurschilderingen.Voor dit mooie project wordt alle supporters gevraagd hen te steunen door een donatie te doen via de site, zodat zij door kunnen blijven gaan met het project.

 

Momenteel geldt nog steeds 'work in progress'. De primeur ligt uiteraard bij Brigata Tifosi, maar de kleuren van het eerstvolgende kunstwerk mochten al wel vrij gegeven worden. Wordt vervolgd... 

 

 

Opdat Wij Niet Vergeten

Zeven trompettisten van de KMV Sophia's Lust Ruurlo gaven gehoor aan de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om tijdens de Nationale Herdenking op maandagavond 4 mei 19.58 uur de Taptoe te blazen vanuit huis of in hun directe woonomgeving.

Merel Lievestro, student conservatorium, was een van deze zeven. Zij koos voor de muziekkoepel die verbonden is aan de muziekvereniging. Deze keer stond ze er alleen, wat een bijna 'hoorbaar' en zichtbaar verstild beeld opleverde, van zowel het moment van de Taptoe, als vlak daarna. Toen in de verte nog een van andere trompettisten te horen was die zijn eigen plek had gekozen op deze bijzondere 4 mei in Coronatijd...  

 

 

Een ode aan alle initiatiefnemers

Mevrouw Kraakman woont tegenwoordig in Huis ter Weegen van Domus magnus in Warnsveld. Ze heeft jaren op de boerderij in de Achterhoek gewoond, houdt erg van dieren en heeft zelf verschillende honden gehad. Nu is dit haar thuis en zorgt ze voor kat Willem. Een aantal weken geleden werd hier het boek 'Ode aan het Vee' bezorgd.

 

Initiatiefnemers zijn Karolien Hupkes & Brenda Beumer. Samen maakten zij dit boek. Een ode aan de 'Big 5' boerderijdieren van de Achterhoek, waarbij prachtige foto's, informatie en leuke weetjes voorbij komen. Afgelopen weken hebben de twee dames diverse zorginstellingen in de Achterhoek bezocht om het boek af te geven. Om zo de mensen een hart onder de riem te steken. Mooi om te zien hoe in deze onrustige tijd, mensen juist rust en berusting vinden dankzij dit mooie boek.

 

  

#praatjesmaker

Wat doen we dat graag, praatjes maken. Alleen moet het nu even anders dan anders. Omdat het 'gewone' niet kan. Maar ook daarvoor zijn oplossingen.

 

Het Careaz J.W. Andriessen- het Andriessenhuis in Borculo heeft iets moois bedacht, de kuierlijn! Voor het raam zowel binnen als buiten is een microfoon met versterker geplaatst. Op deze manier kunnen de bewoners toch hun dierbare horen en zien, gescheiden door glas om het veilig te houden. Zo kunnen Karin en haar moeder even een kwartiertje bijpraten.

   

Sandy Dassen runt het winkeltje Litania's Lifestyle in Doesburg. De opbrengst van de verkoop van tweedehands kleding en spullen gaat naar kinderen met een beperking. Graag wilde zij daarnaast in deze tijd iets doen voor alle kinderen die nu thuiszitten. Zij mogen daarom helemaal voor niks spelletjes, puzzels e.d komen uitzoeken (of oma mag dat ook doen). En een praatje maken op gepaste afstand hoort daar natuurlijk bij.

   

 

#samensterk 

Laten we elkaar helpen en steunen, zoals we dat in de Achterhoek goed kunnen. Dat was afgelopen week de boodschap vanuit de Zwarte Cross. Samen met REGIO8-media zijn ze dit initiatief gestart en hebben allerlei manieren bedacht om deze boodschap uit te dragen. De Achterhoekse vlag uithangen, het#samensterk-kader op Facebook en Insta gebruiken en ondernemers kunnen gratis hun logo laten transformeren.

 

Vormgever Bart Klein Goldewijk van de Feestfabriek heeft inmiddels met het hartje en #samensterk al de nodige logo’s van verschillende organisaties ver-#samensterkt. Om zo te laten we zien dat we er voor elkaar zijn.

 

 

Als dagbesteding even niet kan

Luna gaat normaal doordeweeks naar dagbesteding en een zorgboerderij, maar dat kan nu tijdens corona niet. Dankzij fietswinkel Walraven in Sinderen hebben zij een duofiets te leen gekregen. Nu kan ze samen met haar moeder kilometers maken. 

 

 

Een paasattentie op 1,5 meter afstand 

Dion uit Doesburg heeft alle ouderen in verzorgingstehuizen en de huisartsenpost in Doesburg een paasattentie gebracht. Op eigen initiatief is hij een actie gestart en maakte in totaal 160 paaszakjes. Met donaties van vele particulieren, supermarkten en andere winkels in Doesburg. Op gepaste afstand van 1,5 meter heeft hij heel veel mensen op Goede Vrijdag verrast en blij gemaakt met dit mooie initiatief. 

 

 

Geen bruidsjurken maar mondkapjes 

Vanwege de coronacrisis wordt er niet tot nauwelijks getrouwd en is er minder werk. En daardoor tijd en ruimte over. Bruidsmodezaak Trés Chic Bridalwear is daarom eind maart gestart met de productie van gratis mondkapjes.In het eigen atelier en door vrijwilligers thuis, worden per dag zo’n 300 tot 350 kapjes gemaakt. Zolang de crisis duurt en de vraag blijft, zal de productie hier doorgaan. 

 

Welkom heten in Coronatijd 

Kraamvisite wordt raamvisite. We mogen elkaar niet aanraken, maar ook met glas ertussen, kunnen we de liefde wel overbrengen.

 

 

Afscheid nemen in Coronatijd

Als we geen handen mogen schudden, schouder kunnen aanbieden of knuffel geven, dan kunnen we nog steeds de laatste eer bewijzen. Met gepaste afstand, maar met net zoveel liefde.

 

 

#Berenjacht

Op berenjacht in Ruurlo. Het begon in België en Australië en daarna is het in heel Nederland opgepakt. Rianne Kerkwijk startte dit initiatief in Ruurlo en inmiddels zijn we een Facebookpagina, een route met al 250 beren en heel veel blije kinderen verder. Buitenspelen in coronatijd.  

 

 

Raamconcerten

Om de ouderen in onze samenleving te beschermen tijdens corona, mag er momenteel geen bezoek komen. Geen familie en geen vrienden, het is even niet anders. Des te blijer zijn de bewoners als de dag voor een deel gevuld wordt met een mooi 'raamconcert'. Door het hele land heen nemen muzikanten hun instrumenten mee richting de verzorgingstehuizen om de bewoners te verrassen met een gratis concert. Blije gezichten is het wat het oplevert.  

 

 

 

Elkaar even zien 
Erika Klein Kranenbarg van Mensenmensfotografie is in coronatijd gestart met haar serie voordeurportretten in Ruurlo. Ze doet het niet voor geld, maar om zo elkaar te steunen, ons isolement digitaal te doorbreken en elkaar te ZIEN! Met haar lens zoomt ze letterlijk en figuurlijk in op de bewoners van Ruurlo en verder. Want de vraag is groot en inmiddels is zij Berkelland ingetrokken.