Hoe ik fotografeer en waarom

 

Een goede foto is meer dan de optelsom van de juiste scherpte, belichting, het contrast en de compositie. Een goede foto trekt de aandacht, communiceert de boodschap en maakt iets los bij de kijker. 

 

Ik maak graag foto’s met een ‘rauw’ karakter. Niet omdat ze een rauwe werkelijkheid laten zien, maar omdat ze álle aspecten weergeven van die werkelijkheid. Een goede foto is wat mij betreft ‘echt’. Of het nu om een persoon, organisatie of interieur gaat.

 

Een technisch correcte foto is voor mij een gegeven. Maar een goede foto vraagt om meer. Dat begint bij het luisteren naar de opdrachtgever. Wat wil hij of zij? Wat is het verhaal erachter? Wat moet het beeld vertellen en uitstralen? Om vervolgens te kijken welke stijl en locatie het beste passen. Zo maak ik het plaatje compleet. 

 

Net zo belangrijk is de toepasbaarheid van het beeld. Hoe en waarvoor moeten de beelden gebruikt worden? In welk middel en ontwerp? Dit bespreken we vooraf en hier houd ik rekening mee tijdens het fotograferen, maar ook bij de nabewerking. Lightroom en Photoshop zijn de programma's waarmee ik werk en voor mij onmisbaar.   

 

Last but not least: een foto-opdracht is een project en vraagt om de juiste informatie, begeleiding en afspraken. Dit staat voor mij gelijk aan goed beeld leveren. Zorgen dat alles op tijd en correct geleverd wordt, is onderdeel van de totaalopdracht.